Nieuwe oogst van Earnest!

Er is weer steun!

Kan ook bijna niet anders in deze bizarre tijden. Maar .... Is het genoeg? En komt het bij de juiste mensen (zonder veel buffer, dat zijn er miljoenen.) Drijft die hulp de prijzen niet nog verder op? Zeker als de lonen flink stijgen. En wie betaalt de onvermijdelijke rekening? De kleinere ondernemer, zover we nu weten. Die mag een hoger minimumloon uitbetalen, naast hogere energiekosten. En de zzp'er, die raakt zijn fiscale zelfstandigenaftrek versneld kwijt. Niet elke zp'er gebruikt dat voordeel even verstandig. Maar het is bedoeld om een buffer op te bouwen, tegen ziek en werkloos. Pak je dat af, dan staan wij sneller bij de schuldhulp. Dit is een lastige puzzel tussen niet verzuipen en zelfstandig blijven.

Lees hier meer over het 'strooigoed' van 2022!

Gaat het pensioen nu eindelijk omhoog?

JAAAHHHH!!! Terugwerkend vanaf 1 januari krijgen de pensionado's er dan ein-de-lijk wat bij. En wel .. enkele procenten. Bij de meeste fondsen. Eigenlijk een symbolische geste. Maar het is gekoppeld aan de prijzen of lonen van vorig jaar. Toen was er nog geen gierende inflatie. Dus krijg ik volgend jaar veel meer? Misschien. De pensioenen staan er steeds beter bij. Ze hebben nu 17 procent meer aan vermogen dan ze moeten uitkeren. Nu. Gemiddeld. En er komt nog een heel nieuw pensioenstelsel aan. Dus...  U voelt 'm al aankomen.

Vertel eens wat over dat Pensioenakkoord ...

U mag wat meer! En u moet ook wat meer

Een op elke drie werknemers heeft een verbod op nevenactiviteiten in zijn contract. Vanaf 1 augustus is die bepaling niet altijd meer geldig. Maar soms wel. En daarom kan de werkgever eisen dat u bijbanen en zelfs vrijwilligerswerk meldt. Vanaf 1 augustus moet de werkgever ook verplichte opleidingen kostenloos aanbieden, en de studietijd compenseren. Iedereen doet er goed aan om zijn arbeidscontract na te lopen op bepalingen over nevenactiviteiten en verplichte scholing.... 

Wat is dit nu weer?

Ziekteverzuim gaat door het dak

Misschien niet zo vreemd met al die rondvliegende virussen. Sinds de coronapandemie is het verzuim met gemiddeld een half procent gestegen. Gemiddeld, in sommige sectoren is het veel meer omhoog gegaan. De meeste werknemers (30%) melden zich ziek om een verkoudheid of griep. Heeft corona daar wat mee te maken? Bij 8 procent wel, zeggen de melders zelf. Maar ook werkdruk veroorzaakt steeds meer uitval. Omdat steeds meer collega's omvallen. Omdat er te weinig van zijn.

Waarom loopt iedereen weg van zijn werk?

De Zelfstandige Peer blijft de Pineut

Weinig duidelijkheid, minder zelfstandigenaftrek en een verplichte verzekering in je maag gesplitst. Zo, dat zal je leren, profiteur. De regering draait nog steeds om de hete aardappel heen: wie is zelfstandig en wie niet? Je kunt veel beter alles opnieuw regelen voor iedereen. Met dezelfde rechten en plichten, maar anders gefinancierd. Een basis voor iedereen: de volksverzekeringen met een A in een nieuw jasje, en aanvullingen voor loonslaven en zelfstandige ploeteraars. En voor zieken, ouders, kinderen, pensionado's, ......  Hoezo kan niet? Waar is mijn trekker?

Hoe bedoel je dat?

Arbeidsmarkt heeft flinke opknapbeurt nodig

Nog steeds. Het vorige kabinet is er niet aan toegekomen. Maar in het vierde kabinet Rutte moet het gebeuren. Alleen weten we nog steeds niet precies hoe. Wel zijn er verschillende hoofdlijnenschrijfsels naar buiten gebracht. Met fraaie uitgangspunten. Zoals de hoofdlijnenbrief Arbeidsmarkt van minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Geen revolutie, hoor. Maar sleutelen aan de moeren en bouten in 6 thema's. Het gereedschap: stukken uit eerdere plannen van de SER, Borstlap en de WRR.  

En zo ziet het gesleutel er tot nu toe uit!
Zeg het op social!