Een arbeidsovereenkomst, wat houdt dat in?

Gezag, loon en zelf doen. Dat zijn de drie meest opvallende of kenmerkende onderdelen van een arbeidsovereenkomst. Er zijn arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd en voor onbepaalde tijd. En arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd bestaan in vele soorten en maten.

Ga snel naar:

Wanneer heb ik een arbeidsovereenkomst?

Meestal heeft u een arbeidsovereenkomst:

  1. als u het werk persoonlijk moet verrichten (u kunt niet zonder goedkeuring van de werkgever een ander laten werken);
  2. als degene voor wie u werkt hierover instructies kan geven waar u zich aan moet houden (gezagsverhouding), en:
  3. als degene voor wie u werkt u loon moet betalen voor dat werk. Dat kan geld zijn, maar ook aandelen, opties of beloning in natura.

 

Een arbeidsovereenkomst kan zowel schriftelijk als mondeling worden afgesproken of afgesloten. Maar de afspraken op papier (laten) zetten, met rechten en plichten voor de werknemer en de werkgever vinden de meeste mensen veel duidelijker. De meeste bedrijven raadplegen er een jurist bij.

Inhoud arbeidsovereenkomst

In de arbeidsovereenkomst moet ten minste het volgende zijn opgenomen:

  • Naam van de werkgever en de werknemer.
  • Waar de werknemer werkt.
  • Een omschrijving van het werk.
  • Begin en einde van de overeenkomst. Is er geen einddatum opgenomen dan geldt de overeenkomst voor onbepaalde tijd.
  • Voor hoeveel uur per week of maand de werknemer moet werken.
  • Hoeveel loon wordt uitbetaald. Werknemers moeten ten minste het wettelijk minimumloon (wml) krijgen dat hoort bij hun leeftijd. Sinds 1 januari 2024 is dat een wettelijk minimumloon per uur (ook wel minimumuurloon). Daarnaast kan er een cao gelden voor het bedrijf of de bedrijfstak. Hierin staan soms andere regels voor het loon.
  • De werkgever moet het minimumloon uitbetalen op een bankrekening. Contant betalen mag niet meer. Inhoudingen op het loon voor onkosten, huisvesting, verzekeringen etc. zijn alleen toegestaan onder specifieke voorwaarden. En dan (in principe) alleen voor het gedeelte van het loon boven het WML. Dat deel mag ook in natura worden betaald.
  • Op hoeveel vakantiedagen en vakantietoeslag de werknemer recht heeft. De vakantietoeslag (of bijslag) is minstens 8 procent van het bruto-loon. En het geld moet de werkgever elk jaar in juni uitbetalen. Dat mag ook in een andere maand (veel werkgevers betalen in mei) of elke maand een deel, maar dat moet in de cao of de arbeidsovereenkomst duidelijk zijn afgesproken.

 

Staan dit niet allemaal op papier? Dan heeft u ook een arbeidsovereenkomst als u minstens 3 maanden elke week of minstens 20 uur per maand voor dezelfde werkgever werkt.

Dit mag ook in de arbeidsovereenkomst staan:

  • of de werknemer reiskosten vergoed krijgt,
  • of er een proeftijd is (en zo ja: hoe lang - zie hieronder),
  • of de overeenkomst valt onder een cao,
  • of er een pensioenregeling is,
  • of er een concurrentiebeding of relatiebeding geldt, 
  • wat de opzegtermijn is voor werknemer en werkgever.

 

Ook mag de werkgever in de arbeidsovereenkomst verwijzen naar andere documenten (zoals personeelsreglement of verzuimreglement) en die van toepassing verklaren op deze arbeidsovereenkomst.

Proeftijd

Een proeftijd opnemen is niet verplicht. En soms mag het ook niet: proeftijden zijn alleen toegestaan als het contract langer dan 6 maanden duurt. Een proeftijd moet expliciet zijn opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Wie achter elkaar hetzelfde werk bij dezelfde werkgever doet op verschillende contracten, heeft meestal geen proeftijd.

Cao's

Collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's) kunnen per bedrijfstak en per onderneming worden afgesloten. In de cao staat welke werkgevers, bedrijfstakken of soorten werk onder de cao vallen. Kijk eerst in de arbeidsovereenkomst of een cao op u van toepassing is. Is dit niet duidelijk, vraag dan aan de werkgever, de ondernemingsraad of een vakbond of er voor u een cao geldt. Werkgevers kunnen dit vragen aan de belangenvereniging van hun bedrijfstak of bij de AWVN. U kunt het ook nakijken op de website over cao's van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Meer informatie

Let op:

De gegevens in dit dossier zijn ontleend aan tientallen doorgaans zeer betrouwbare bronnen. Toch kan Earnest geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele onjuistheden, of gevolgschades die hieruit kunnen ontstaan. Deze informatie verandert vaak, en veel. Daarom is alleen de online-versie van dit dossier actueel.