Nieuwe oogst van Earnest!

Sober derde steunpakket duurt langer

Er komt een derde pakket met steunmaatregelen tijdens de coronacrisis. Maar het is wat soberder, vergeleken met zijn voorgangers. De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) blijft, maar meer geld moet naar opleidingen. Mensen ontslaan en korten op het loon wordt iets makkelijker. Bij de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers Tozo telt het vermogen mee. Het is echt een knap Polder-werkstukje. Maar het heeft ook iets weg van de huisarts die zegt 'nu moeten we de diazepammetjes toch maar gaan afbouwen' tegen een patiënt met slaapproblemen.

Wat weten we er nu van?

‘Kabinet kan niet alle pijn wegnemen’

Crisismanager Rutte is geen man met grootse visies, en daar laat hij zich graag op voorstaan. Zijn enige speerpunt momenteel: banen, banen, banen. Zo veel mogelijk mensen aan het werk houden, en ze anders zo snel mogelijk naar werk toe leiden. Of, anders gezegd: hij (en zijn kabinet) willen u uit de armoede en de schulden houden. Het moet gezegd, het kabinet trekt fors de portemonnaie. Maar verder komen de plannen voor komend jaar toch vooral weer neer op: draaien aan de knoppen die we al hebben.

Welke knoppen? Lees het artikel dat ik schreef voor ORnet!

Thuisquarantaine. Maar wie gaat dat betalen?

Ook dit liedje is een nieuwe strofe in een bekend refrein. MKB-Nederland wil een fonds dat werkgevers compenseert voor doorbetaald salaris aan werknemers die thuis in quarantaine zitten omdat ze mogelijk zijn besmet met het coronavirus. Voorzitter Jacco Vonhof heeft dit voorgesteld aan minister Koolmees van Sociale Zaken. Hij vindt het oneerlijk dat werkgevers al het risico moeten dragen voor iets waar ze zelf geen invloed op hebben. Vonhof denkt aan een regeling vergelijkbaar met zwangerschapsverlof. Maar ... de helft van de werkenden kan wel thuis zijn of haar werk doen!  

Hier heeft u een bedrijfsarts en een jurist bij nodig!

Wenden? Wen er maar aan!

We leven in VUCA-tijden. Zeg maar: grillig, onzeker, chaotisch en ambigue. Alsof er 2,3 verschillende zaken door elkaar heen en gelijktijdig aan het gebeuren zijn. Het lijkt een beetje op de tijdsbeleving van de Maya's. Wat zeg je tegen mensen die zich daarop willen instellen? Bereid je voor op het volgende rondje in een achtbaan die je dacht te kennen, maar die toch heel anders gaat dan je ooit had kunnen bedenken. Marilijn Bouwmeester schreef zo'n boek. 

Een opzienbarend boek verdient een dito recentie!

Wajongers kunnen studeren met uitkering

De Wajong, de WAO voor mensen die door een handicap op hun 18e al niet konden werken, wordt (weer) aangepast. Er zijn nu 3 verschillende regelingen, dat wordt er een. Een proces dat nog wel even duurt. Maar het wordt al beter voor sommige Wajongeren. Wie Wajong 2010 of Wajong 2015 heeft, en op 1 september 2020 een opleiding volgt of er een begint wordt niet gekort op zijn of haar uitkering. En wie jong is, gehandicapt en studeert maar nog geen Wajong heeft, kan de uitkering nu aanvragen. Dat kon voor 1 september allemaal niet. Er zijn natuurlijk wel wat lastige (weer)haakjes en oogjes van naalden waar je doorheen moet kruipen.

Doe me hier eens wat details van (als je durft)!

 

Moeten we het recht op onbereikbaar vastleggen?

Werkgevers moeten overleggen met hun werknemers over de bereikbaarheid buiten werktijd. Het gaat er dan om of de werkdruk is toegenomen door bereikbaarheid buiten werktijd. Dat is de kern van een wetsvoorstel dat PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk heeft ingediend. Met de or, personeelsvertegenwoordiging of met groepen werknemers in soortgelijke functies. Zoals ploegendiensten. De werkgevers vinden het overbodig.

Waar gaat dit precies over?
Zeg het op social!