Nieuwe oogst van Earnest!

Vermogen freelancer telt nog even niet mee

Het derde pakket met steunmaatregelen tijdens de coronacrisisis is wat soberder, vergeleken met zijn voorgangers. De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) blijft, maar meer geld moet naar opleidingen. Mensen ontslaan en korten op het loon wordt iets makkelijker. De ondergrens voor subsidie gaat wat omhoog. Het vermogen telt tot 1 april 2021 niet mee bij de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers Tozo. Het doet mij sterk denken aan een huisarts die zegt 'nu moeten we de diazepammetjes gaan afbouwen' tegen een patiënt met slaapproblemen.

Wat weten we er nu van?

Thuiswerken voor fijnproevers

Goed, thuiswerken als norm dus, misschien wel voor de rest van het jaar. Hoe maak je van die nood een deugd? In dit artikel, dat ik baseerde op de stortvloed aan recente adviezen over thuiswerken uit de (inter)nationale vakpers, staan 10 tips voor gevorderden. 

Het artikel verscheen onder andere op het toonaangevende HR-platform PW.

Thuisquarantaine. Maar wie gaat dat betalen?

Ook dit liedje is een nieuwe strofe in een bekend refrein. MKB-Nederland wil een fonds dat werkgevers compenseert voor doorbetaald salaris aan werknemers die thuis in quarantaine zitten omdat ze mogelijk zijn besmet met het coronavirus. Voorzitter Jacco Vonhof heeft dit voorgesteld aan minister Koolmees van Sociale Zaken. Hij vindt het oneerlijk dat werkgevers al het risico moeten dragen voor iets waar ze zelf geen invloed op hebben. Vonhof denkt aan een regeling vergelijkbaar met zwangerschapsverlof. Maar ... de helft van de werkenden kan wel thuis zijn of haar werk doen!  

Hier heeft u een bedrijfsarts en een jurist bij nodig!

Wenden? Wen er maar aan!

We leven in VUCA-tijden. Zeg maar: grillig, onzeker, chaotisch en ambigue. Alsof er 2,3 verschillende zaken door elkaar heen en gelijktijdig aan het gebeuren zijn. Het lijkt een beetje op de tijdsbeleving van de Maya's. Wat zeg je tegen mensen die zich daarop willen instellen? Bereid je voor op het volgende rondje in een achtbaan die je dacht te kennen, maar die toch heel anders gaat dan je ooit had kunnen bedenken. Marilijn Bouwmeester schreef zo'n boek. 

Een opzienbarend boek verdient een dito recentie!

Is het glas al halfvol?

Elk jaar 3 procent vrouwelijke bestuurders erbij. Dat lijkt de trend te zijn in de jaarlijkse Dutch Female Board Index van TIAS, in elk geval dit jaar en vorig jaar. Het aandeel vrouwelijke bestuurders in de top steeg tussen september 2019 en 2020 van 9 naar 12 procent. De loonkloof tussen man en vrouw bestaat nog wel, constateerde het Europees Comité voor Sociale Rechten. In Nederland, en in de meeste EU-landen verdienen vrouwen 5 tot 7 procent minder dan mannen. Dat is na correctie voor allerlei 'verklaarbare' factoren, zoals werken in deeltijd.

Komt daar geen wet voor? Is die nog nodig dan?

 

We blijven begaan met schuldenaren

Het gonst al enkele jaren van de plannen om mensen met schulden te helpen. Sinds 1 oktober mogen schuldeisers geen beslag (laten) leggen op roerende zaken, zoals een auto of een inboedel, als dat waarschijnlijk meer kost dan het opbrengt. Dat leidt vaak tot meer schuld, omdat de kosten van de veiling meestal voor rekening van de schuldenaar komen. Van een kale kip is het lastig veren plukken, nietwaar? Maar .. is dit niet wat veel aanmoediging voor de kip om zijn veren snel kwijt te raken? Ruim een miljoen huishoudens zitten in zware betalingsproblemen. Hulpverleners verwachten een 'explosieve' toename door de coronacrisis. We hopen dat ze ongelijk krijgen.  

Wat gaan we nog meer doen voor de schuldenaren?
Zeg het op social!