Nieuwe oogst van Earnest!

Eerder met pensioen? Hmm ...

Bedrijven betalen, als ze een werknemer vervroegd met pensioen laten gaan, en dan ongeveer het minimumloon doorbetalen geen 52 procent belasting (RVU-boete) meer over die 'uitkering'. Maar waarom zouden bedrijven hun mensen met pensioen doorbetalen? Sommige oudere werknemers zijn echt 'op', vooral in fysiek zware beroepen. Welke beroepen zijn dat precies? Half werkend NL steekt zijn vinger op. Daarom mag iedereen het tot en met 2025, mits je dan binnen 3 jaar voor je 'uitreken-datum AOW' zit. Die moet je uitrekenen, net als een bevallingsdatum. Zoek dus de rekenmachine op je phone! Enne .. werkgevers kunnen subsidie krijgen voor de loonkosten.

Lees meer over de haken en oogjes aan dit nobele doel

Reddingsboei overheid drijft nog rond!

Lockdown verlengd! Avondklok erbij! Redenen voor de verlenging zijn de besmettingscijfers. Die blijven hoog, te hoog om de economie weer wat open te zetten. En vergeet de oprukkende virus-mutanten of varianten niet. Ondertussen loopt de nood steeds hoger op, bij steeds meer mensen in onze samen(?)leving. Hoe lang houden we dit nog vol? Klinkt het steeds vaker, en nadrukkelijker. Hoe komen we hieruit? Wat mij betreft begint dat antwoord met een grote V. Desnoods 24-7. Maar ondertussen ...

Lees je de actuele sta-va-za over de reddingsboei hier

Hybride werken, wat is dat?

Wat is dat eigenlijk, hybride werken? Soms thuis, soms op kantoor of de zaak, antwoorden de meesten. Hangt er van af wat gedaan moet worden, wanneer en wat mogelijk is. Dat laatste antwoord komt misschien dichter bij de kern van het begrip: het wat van het werken bepaalt het waar, niet andersom. Hybride werken kan overal, en altijd. Maar niks moet.

Mijn kennisartikel hierover verscheen op diverse vakwebsites, zoals PW., en Facto

Thuiswerken voor fijnproevers

Goed, thuiswerken als norm dus, misschien wel voor de rest van het jaar. Hoe maak je van die nood een deugd? In dit artikel, dat ik baseerde op de stortvloed aan recente adviezen over thuiswerken uit de (inter)nationale vakpers, staan 10 tips voor gevorderde thuiswerkers. 

Het artikel verscheen op het toonaangevende HR-platform PW. Lees hier de update op ODIN!

Wanneer ben je een werknemer? 

Recent deed de Hoge Raad een uitspraak die sommigen opzienbarend vinden. De manier waarop je werkt bepaalt de arbeidsrelatie tussen werkende en opdrachtgever of werkgever. Niet wat beiden daarover schriftelijk hebben vastgelegd. Dat is, heel in het kort, de essentie. Waarom vind ik dat niet zo opzienbarend? Omdat dit al heel lang in artikel 7:610 Burgerlijk Wetboek staat. Het gaat vooral om het begrip 'in dienst zijn'. Wanneer ben je dat? Meestal bij een gezagsverhouding tussen werkende en opdracht- of werkgever. Maar wat is precies een gezagsverhouding? Daarover woedt al jaren een fel debat. Tijdens de aanstaande verkiezingsstrijd horen we daar nog veel meer over. Zeker nu minister Koolmees die hete aardappel weer van zijn bord heeft geschoven ...

Lees meer over het zeer emotionele zzp-dossier!

Reorganisaties? Dit is het topje van de ijsberg!

Of het aantal reorganisaties toeneemt? Ja! Roepen RenĂ©e Huijsmans en Rick van Herk volmondig. Ze zijn beiden advocaat bij De Clercq Advocaten Notariaat, onder andere gespecialiseerd en fusies en reorganisaties. Ik interviewde ze voor ORnet, waar ze een workshop verzorgen over ... juist ja. Hoog WC-eendgehalte dus, dit verhaal? In de (corona)herfst van 2020 kwamen toch veel reorganisaties naar buiten. Van Philips, ING, FrieslandCampina, Heineken, Hoogovens, NS, KLM (dat was een echte cliff hanger zelfs). En van nog veel meer, kleinere ondernemingen. Zoals Aldel, een aluminiumsmelterij in Delfzijl.

Een beetje waarheid zit er dus wel in deze infomercial ...

Zeg het op social!