Nieuwe oogst van Earnest!

Geen fiscale voordelen ‘oneigenlijk zelfstandigen’

Voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW steekt een vinger in het wespennest dat 'de toekomst van werk' heet. Bij 'oneigenlijke' zelfstandigen kunnen de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstaftrek geleidelijk omlaag. Maar wie zijn dat dan, oneigenlijke zelfstandigen? U voelt 'm al (weer) aankomen: de universitaire docent of OK-verpleegkundige die baalt van de bureaucratie, op vrijdag ontslag neemt en zich op maandag laat inhuren voor vier keer het oude salaris. Niet de cafetariahouder of de hovenier die tuinen van particulieren onderhoudt, als het aan De Boer ligt. Deze mensen “moeten reserveren voor hun pensioen en het risico dat hen iets overkomt”. Maar meneer De Boer, dat moeten toch alle zelfstandigen die fulltime in de eigen zaak staan? 

Lees meer over de ZZ-plannen, de mythes, misverstanden en mijn mening!

 

We blijven begaan met schuldenaren

De 'brede schuldenaanpak' gaat los! Bij de bonte stoet bestaande, en nog niet (geheel) uitgevoerde plannen is een nieuw wetsvoorstel gekomen. Gerechtsdeurwaarders moeten informatie uitwisselen met overheidsorganisaties voordat ze verrekenen of beslag leggen. Ook is er vanaf april een tijdelijke 'noodstop' bij mensen die een verkeersboete na 2 verhogingen nog niet hebben betaald. Onder strikte voorwaarden, uiteraard. Vanzelfsprekend is dit alles met de beste bedoelingen. Want schulden zijn niet altijd je eigen schuld. Maar de voorstellen zijn wat lastig uit elkaar te houden, en blijken niet zelden lastig om te realiseren.

Wat gaan we allemaal doen voor de schuldenaren?

Boeken recenseren?

Wat is daar leuk aan, een pil van honderden pagina's doorworstelen vol met ingewikkelde theorieën, langdradige casebeschrijvingen en complexe verbanden die lastig zijn te doorgronden? Gelukkig zijn niet alle boeken zo, zeker niet als ze zijn geschreven voor het zakenleven.  Hoe pak ik het aan? Op zoek gaan naar de ruggengraat, net zoals bij een goede vismaaltijd.  

Een prikkelende kop erop helpt ook wel wat...

Bent u een hedendaagse analfabeet?

We moeten weer leren om te leren. Leren om mee te evolueren met onze kennis en ervaring, in steeds andere omgevingen en situaties. We moeten iets unieks maken met onze kennis, die steeds vaker is opgeslagen in geautomatiseerde systemen. Of robots. Daar gaat het om tijdens de leer(r)evolutie, die we nu meemaken volgens Jeroen Busscher. Lees de infomercial voor dat boek, die ik schreef door deze rebelse consultant te interviewen.

Laat je dit niet zeggen!
Zeg het op social!